meter 1 t/m 3, januari 2022

meter 4 t/m 6, februari 2022

Het Grote Wennen / The Big New /  s'Habituer au Grand     
BRUSSELS
Een geschilderd gevoelslandschap van 100 meter lang
A painted landscape of feelings of 100 meters long
Un paysage émotionnel peint de 100 mètres

WEN / NEW
WENen
WENs
verWEN
WENtel
WENde
WENk
ontWEN
geWEND
NEW
WEN
Elke dag een meter
every day a meter
un mètre par jour

Wanneer ik in mijn atelier ben schilder ik elke dag een meter gevoelslandschap. Dat kunnen beelden zijn die ik zag in Brussel of ergens anders, waar ik een bepaald gevoel van wennen bij had. Maar dat kunnen ook lijnen, vormen en kleuren zijn. Manieren om het wennen aan te duiden. Ook anderen nodig ik uit mee te schilderen. 
Wennen moet iedereen soms
aan iets nieuws
iets waar we zelf voor kozen
of in iets dat we in onze schoot geworpen kregen
aan kleine dingen, en aan hele grote
aan een nieuw plek
aan nieuwe mensen
aan een nieuwe oorlog
aan een nieuw uitzicht
aan een nieuw leven
aan de dood
aan een mogelijkheid
aan een belemmering
wennen doet iedereen, altijd wel aan iets
zo is de hele wereld altijd aan het wennen
zo wennen we samen, maar niet hardop
dit panorama is een uitnodiging om hardop te wennen
Gezamenlijk wennen door te schilderen. Als een collectieve plek waarin we kunnen delen waar het proces van wennen uit bestaat. Uit hoeveel meter, hoe het van centimeter naar centimeter veranderd, of juist hetzelfde blijft. Tot je van een afstand kijkt. 
Wennen duurt lang en heeft veel vormen, fases. Het transformeert, het groeit, het veranderd, het duurt. 
Wennen is als 100 meter schilderen: elke meter is er 1, elke keer schilder je iets anders, en toch sluiten de meters op elkaar aan. De ene meter veroorzaakt de andere. 
Wanneer de 100 meters geschilderd zijn zal het panorama te zien zijn in een concertvorm met muziek.
meter voor meter:
Vorig jaar begon ik aan mijn nieuwe uitdaging: schilderen in de breedte. Toen organiseerde ik een schilderij van 60 meter met portretten en bloemen met hulp van Arnhemmers en een heus schildersteam. Dit jaar werk ik aan een panorama van 100 meter over het proces van Wennen (wist je dat daar alleen een passend woord voor is in het Nederlands?), vanuit mijn atelier in Brussel. Een transformerend gevoelslandschap, waarschijnlijk met muziek. De eerste 6 meter heb ik inmiddels geschilderd, maar voor de volgende 94 nodig ik mensen uit mee te schilderen (of musiceren), mensen die ook wennen aan dingen, gevoelens, plekken, veranderingen (jij?). Al die meters zijn geinspireerd op hoe er vroeger al geschilderd werd: ellenlange grot- en muur schilderingen, handgeschilderde decors en ook b.v. panorama mesdag, waar vele grote schilders uit die tijd bij mee hielpen en een stukje van henzelf op achterlieten. Door letterlijk meter voor meter te schilderen leg je een proces vast van langgerektheid, net als het proces van wennen. Of net zoals wanneer je een heel requiem, passiespel of symfonie zingt of speelt van kop tot staart. Het begin is anders dan het einde, maar elke meter of maat volgde op de vorige. Ik ben bezig de 100 meter van 'Het Grote Wennen / The Big New' (new is wen andersom) online vast te leggen hier op mijn website.

meter 1 t/m 3

Wennen aan Brussel
Back to Top