Pollif Projects / Mirthe Dokter
SPEELLIJST 2024
3 december
TIPPINGPOINTS #5: Grijs Gebied
pakhuis de zwijger
28 november
CONFERENCE PATHWAYS TO SUSTAINABILITY
TivoliVreedenburg/Universiteit Utrecht/Critical Patways/Whose Ocean
3 en 4 oktober
Noordzeedagen Rijkswaterstaat (besloten)
25 september 15:30 EN 20:00
Pleintheater Amsterdam
15h30 (6+) en 20h00 (PREMIERE)
21 september 11:30 EN 14:30
Feniks Festival Antwerpen
11h30 en 14h30
13 EN14 juli
festival Hongerige Wolf
1 EN 2 juni
Festival Art of Wonder assen
2025: MEER DATA BINNENKORT ONLINE
45 minuten
geschikt voor volwassenen en/of 6+
Met randprogrammering (planktonkabinet en documentaire)
Scenografie tevens als autonome installatie beschikbaar (museale opstelling)
Te boeken via info@pollifprojects.com
reacties Art of Wonder:
''Ik was volkomen gebiologeerd. Een magische wereld. Ik had het gevoel echt oog in oog te hebben gestaan met een prehistorisch zeewezen. Wat bijzonder hoe dit onderzoek zowel in muziek, dans en beeldende kunst tot uiting komt.''
Reactie inheems activist Raki Ap (Pakhuis de Zwijger)
''Beyond the Sea resoneert op de levenswijze van inheemse volken. Zagen jullie hoe Mirthe switchte van de noodzaak naar harmonie?''
4X Uitverkocht op festival Hongerige Wolf
Een beeldende en muzikale reis langs vissen, zeedieren en de prehistorische zeeschildpad. Waar staat de mens ten opzichte van al die zeedieren, de zware golven, de sporen op het strand? Kunnen we voelen dat ook wij een plek hebben in het ecosysteem van de zee? Wij zijn immers ook allemaal geboren uit water.
We nemen met onze fantasie een duik in de zee en zien een wereld vol onderlinge verbindingen. Het kleine krill voedt de grote walvis, zeegras dempt de golven en de zeeschildpad neemt het plankton mee naar de hogere waterlagen. Zoals wij mensen in verbinding staan met elkaar, zo staat ook alles onder water met elkaar in verbinding. Maar hoe kan je dan, als onhandige tweevoeter, je ook verbonden voelen met de zee?
Beyond the Sea is een voorstelling te midden van een wel heel bijzonder decor: een nagebouwd ecosysteem van geschilderde vissen en gevouwen plankton, proberen we de zee te leren kennen. Een danseres kruipt in de huid van het krill, de kwal, de ansjovis, een actrice zingt de stem van de zee en bouwt de onderwaterwereld voor je ogen. Ga je mee kopje onder? Een intuïtieve reis terug naar zee, waar we eigenlijk allemaal vandaan komen.
Beyond the Sea - wetenschap- en conferentieprogramma
Naast als alternatieve theaterbeleving of museale installatie is Beyond the Sea als palate cleanser/complementaire programma te zien op conferenties op het gebied van wetenschap, (mariene) ecologie, activisme en klimaatvraagstukken. Reeds ontwikkelde Pollif Projects performances op maat voor conferenties voor o.a. Universiteit Utrecht, Pakhuis de Zwijger en Rijkswaterstaat. Met Beyond the Sea bieden we complementaire programma op maat, waarmee we een metaforische blik werpen op het thema en betekenis geven vanuit andere perspectieven. Dit kan in de vorm van een performance, interventies d.m.v. workshops en installaties.
Een voorbeeld van Beyond the Sea in deze context is te zien via onderstaande link. Pollif presenteerde een solo performance versie van Beyond the Sea tijdens de Tipping Points avond van Pakhuis de Zwijger, getiteld: Grijs Gebied. Halverwege de avond, over kantelpunten in de oceaan, verzorgt Mirthe een solo performance.
https://dezwijger.nl/programma/grijs-gebied
Mirthe: ‘Op een strand in Ghana keek ik in de ogen van de prehistorische lederschildpad. In haar ogen zag ik de zee, en ook mijzelf weerspiegelt. In voorstelling Beyond the Sea wil ik dat gevoel delen. Omdat alles in zee elkaar in evenwicht houdt, wilde ik een mobile maken: een bungelend bouwwerk vol schilderachtige details.
Daar hoort ook muziek bij. Het geluid van de zee kan je zien als een lied. Het klinkt dag en nacht uit volle borst over het komen en gaan van golven, land en levensvormen. Ik wilde er onderdeel van zijn. Ik zong hoe een mossel zou zingen, ik zwom samen met de prehistorie. Vroeger was ik zo bang voor water, voor de zee. Maar door de onderwaterwereld op mijn eigen manier na te bouwen, kon ik over mijn angst stappen en me als een kokkel onderdeel voelen van een ecosysteem. Toen er een kindje in mijn buik groeide, voelde ik hoe de zee ook in mijzelf zit en we nog altijd in water ons leven beginnen.’
Concept, installatie, muziek en performance: Mirthe Dokter
Dans: Djamila Ploeg of Fernanda Silva
Sounddesign en dramaturgie: Tim Hammer
Opnames en aanvullend sounddesign: Tristan Visser
Eindregie: Gienke Deuten
Constructie: Stephan Valk
Een productie van Pollif Projects
Zakelijke leiding: Sophie Claassen
Coproductie: Walpurgis Muziektheater
Met dank aan: Wageningen University, D:DNA, Het Lage Noorden, Fillip Studios
Met ondersteuning van: Provincie Gelderland, Gemeente Arnhem, Cultuurfonds, Gravin van Bylandtstichting, Cultuur Academy.
Planktonkabinet
Een doorlopende activiteit waarin deelnemers worden uitgenodigd plankton te vouwen van ijzerdraad. We bouwen een planktoncommunity: de grootste groep levende organismen in zee. Elk planktondiertje wordt benoemd tot een planktonminister. Welke planktonminister maak jij, en wat heeft hij te zeggen namens de zee? Het plankton, als belangrijkste voedselbron van het zeeleven in de oceaan, is immers het meest vertegenwoordigd in het water. In het planktonkabinet staan zij op namens de zee en spreken de mensheid toe. De gevouwen planktondiertjes worden aan dunne draadjes opgehangen en vormen een bungelende zwevende community. Een mooie aankleding van een ruimte en een verwijzing naar de scenografie van Beyond the Sea.